Wykład mgr Aleksandry Molendowskiej dot. Medycyny Naturalnej


Kolejny wykład mgr Aleksandry Molendowskiej z cyklu Medycyny Naturalnej pt.: „Toksyczne dodatki w żywności dla zdrowia dzieci i dorosłych”.

Niestety dzisiaj niemal we wszystkich produktach żywnościowych można znaleźć substancje, które mają szkodliwe działanie na organizm człowieka.

Chemia w żywności jest o tyle niebezpieczna, że poza reakcjami alergicznymi może kumulować się w organizmie i zwiększać ryzyko rozwoju wielu groźnych chorób w tym przyczyniać się do powstawania nowotworów.

Do związków niebezpiecznych należą przede wszystkim syntetyczne konserwanty, barwniki, emulgatory, regulatory kwasowości, środki spulchniające oraz substancje stabilizujące i zagęszczające. Dzięki tym związkom żywność wygląda nie tylko atrakcyjnie, ale może być dłużej przechowywana.

Chociaż substancje te są dozwolone ustawowo w określonych ilościach, dodawanie ich do produktów spożywczych budzi wiele kontrowersji. Dlatego też kupując artykuły spożywcze bardzo uważnie czytajmy etykiety, sprawdzając skład danego produktu.

Wykłady te były bardzo ciekawe i pouczające. Pozyskane informacje warto zastosować w swoim odżywianiu.

I za to bardzo dziękujemy Pani mgr. Aleksandrze Molendowskiej.

Zdjęcia:

am01.jpg (60,4 kB) am02.jpg (116 kB) am03.jpg (167 kB) am04.jpg (205 kB)
am05.jpg (125 kB) am06.jpg (113 kB) am07.jpg (119 kB) am08.jpg (160 kB)
am09.jpg (159 kB) am10.jpg (129 kB)